San Gimignano este orasul poveste din Toscana, parte a provinciei Siena. Cum intri in acest mic orasel, ai impresia ca ai intrat printr-o masina a timpului ce te poarta direct in epoca medievala din secolul XIV-XV.

Orasul face parte din patrimoniul UNESCO si este supranumit Manhattan-ul medieval sau orasul celor 14 turnuri. Aici te poti plimba ore in sir, admirand arhitectura, cumparand suveniruri sau savurand cea mai buna inghetata din lume. Este un oras pietonal, imprejmuit de ziduri groase si inalte pe unde nici soarele nu prea poate sa patrunda.

San Gimignano 8

 

Cum am ajuns?

Eu am luat autobuzul din localitatea Poggiponsi si am ajuns in 10 minute in San Gimignano. Cred ca este foarte usor sa inchiriezi masina, daca vrei sa descoperi toata regiunea si sa vizitezi toate aceste orasele de poveste. San Gimignano te intampina cu o parcare imensa, unde poti lasa masina linistit si poti porni sa explorezi la pas, stradutele medievale.

 

Ce am vizitat?

San Gimignano este situat pe un deal de unde poti admira celebrele coline toscane, poti degusta vin si te poti plimba printre stradutele inguste, unde locuitorii vor incearca sa iti vanda orice.

 

San Gimignano 4

Sunt mai multe porti de intrare, dar daca vei lua autobuzul, te va lasa in fata portii San Giovanni. De aici incepe descoperirea acestui orasel medieval de care te vei indragosti imediat.

Nu as putea sa iti subliniez obiectivele turistice pe care trebuie sa le bifezi, pentru ca intregul oras este un obiectiv turistic, este ca un muzeu in aer liber unde vei fi fascinat de toate colturile si de toate stradutele ce ii apartin. Fiecare strada te va duce in alta piata, cu fiecare treapta pe care o urci descoperi altceva, dupa fiecare cladire se ascunde un alt peisaj sublim.

 

San Gimignano 3

 

Unde am mancat?

Fie la pranz, fie la cina, te poti bucura de bucataria tipic toscana intr-un ambient incantator asa cum ti-l ofera restaurantul Bel Soggiorno.

tips: Intre orele aprox 15-19 restaurantul este inchis (lucru de altfel valabil in cazul tuturor restaurantelor din Italia)

restaurant Bel Soggiorno

San Gimignano

 

Dupa mancarea satioasa asezonata cu gustul de Chianti ce isi pune amprenta zonei, este un must sa incerci desertul gelateriei Dondoli. Timpul pierdut la coada merita insa savoarea gustului marcat prin certificatele de excelenta care atesta cea mai buna inghetata din lume.

San Gimignano 7

 

Ce poti cumpara de acolo?

Furnicarul de magazine din San Gimignano te ademeneste sa cumperi de la suvenirurile vandute atat de frumos de localnici, pana la mezelurile din carne de mistret. Pe langa produsele traditionale, gasesti vinuri, ulei de masline, trufe, obiecte decorative din ceramica, dar chiar si boutique-uri cu haine sau pantofi hand-made.

San Gimignano 6

san gimignano 10