O tara enervant de civilizata, o tara relaxata, o tara a porumbului si a sosurilor, o tara a agriculturii si fostelor ferme si a oamenilor fericiti – asta este Danemarca. Teoretic.

Danemarca este tara in care ploaia nu ii deprima pe oameni ci ei sunt fericiti. Chiar daca soarele iese rar si multi dintre danezi își cumpara aparat care imita razele solare, oamenii zâmbesc. Foarte des. Foarte sincer. Foarte prietenos.

danemarca o viziune personala 2

Ei te imbratiseaza cand fac cunoștința cu tine si te ating cand iti vorbesc. Bunicile fac prăjituri, nepoții lor cânta la pian, vorbesc minim 2 limbi străine de la varste foarte fragede, fac balet si dansează, primesc tablete la școala inca din primul an. Bărbații nu se sfiesc sa gătească sau sa spele vasele, iar femeile nu au unghiile vopsite, se machiază discret si sunt naturale. Bărbații lor le adora, dar intr-un stil rece, exista egalitate intre femei si barbati, femeile muncesc la fel de mult precum barbatii, dar tot au timp pentru copiii lor. Fac reguli care se respecta. Daca se despart, se despart civilizat.

Danemarca se afla intre Marea Nordului, cea mai rece mare din lume si Marea Baltica, acestea intersectandu-se intr-un loc numit Skagen. Plajele  lor sunt sălbatice si apa foarte rece. Peștele este scump, iar oamenii prefera porcul, vita si mezelurile. Nu mănâncă dulciuri si fac mult sport. Sunt fit, au un stil de viața sănătos, fac multi copii, petrec mult timp liber in familie, sunt uniți si prietenoși, se respecta între ei, gătesc acasa si par fericiti.

danemarca

Au masini modeste si case frumoase. Nu au diamante si nici genti scumpe. Nu pentru ca nu si-ar putea permite, ci pentru ca nu le vad rostul. Beau multă bere, dar petrec frumos. Au multe hobby-uri si putin timp liber.

Sunt mândri ca sunt danezi si își iubesc tara. Cand e ziua cuiva trebuie sa ridice steagul deasupra casei si neaparat noaptea sa il dea jos. Sunt tradiții pe care le respecta si le iubesc.

danemarca viziune

Copiii se joaca desculți prin ploaie, iar părinții nu ii streseaza. Sunt relaxați, degajați, serioși si punctuali, pana la a zecea doza de bere. 🙂

Beau apa de la robinet. La ei totul costa, totul are o valoare, sunt foarte calculati (incerc sa evit cuvantul “zgarciti”) si sunt corecti. Este singura tara unde apa de la robinet se plateste, chiar si in cele mai selecte locuri. Cartea de credit este moneda de schimb in Danemarca. Cu ea iti poti asigura chiar si intrarea la toaletele publice, care costa in jur de 5 coroane. Mai nou, se foloseste mobile pay aproape peste tot.

Oamenii sunt reci, nu te aștepta sa iti ridice cineva bagajul in aeroport sau sa iti deschidă usa. Nu te aștepta sa fii întrebat daca iti place mâncarea in restaurant sau daca e totul in regula. Așteaptă-te ca la 12 fix sa fii aproape dat afara din camera de hotel, usa de la micul dejun sa ti se închidă in nas, iar cuvintele “multumesc”, “ma scuzati”, “imi pare rau” nu o sa le auzi niciodata de la un danez. Simtul umorului duce catre o ironie fina sau cateodata dura si transparenta.

copenhaga

In Copenhaga sunt mai multe biciclete decat locuitori. Mai mult de jumatate dintre oameni merg zilnic la munca cu bicicleta. Acest lucru se datoreaza taxelor pentru detinerea unei masini care ajung pana la 180%.

Linistiti si calmi, de multe ori neutri atitudinal, cenzurati, dar beau excesiv la sfarsit de saptamana, acestia sunt danezii. Danemarca este tara care mi-a insuflat sentimentul de izolare, de o distanta politicoasa prea mare intre mine si ei. Si da, este enervant de civilizata.

danemarca o viziune personala